מידיי יום אנו נחשפים בתקשורת לאנשים רבים אשר נעצרים מסיבות כאלה ואחרות, ובאופן טבעי לכל מקרה ישנם את הנסיבות הקשורות אליו. לביטוי "מעצר" ישנן משמעויות רבות, כאשר המשמעות הגדולה ביותר הינה לקיחת החופש של אדם מסוים לזמן מוגבל.
הזמן המוגבל תלוי בחומרת העבירה שאותה ביצע אותו נאשם, ולהחלטת דייני בית המשפט שגזר את העונש. אך ברוב המקרים קיימת האפשרות של שחרור בערבות, כך יכול הנאשם לצאת לביתו עד אשר תתקבל החלטה סופית בענייניו. אנשים רבים לא מבינים כיצד ניתן לבצע את המהלך, ומה הוא כולל בתוכו. לכן החלטנו להרים את הכפפה על מנת לספק לכם את כל המידע הנחוץ על שחרור בערבות.
מה זה שחרור בערבות?
האמת שלא כל כך קשה להבין מה זה המונח שחרור של נאשם בערבות, מכיוון שאנו נתקלים במונח הזה על בסיס יומיומי. שחרור בערבות הוא מצב שבו משחררים על תנאי עצור בשלב של חקירה בלבד, כאשר אותו עצור חייב להתחייב לעמוד במספר תנאים בסיסיים.
הנאשם מתחייב במסגרת השחרור שלא ישבש את הליכי החקירה על מנת להקל את עונשו, וכמובן יגיע אל בית המשפט בכל פעם שיידרש לכך על מנת לסיים את החקירה בעניינו. כיום במדינת ישראל המושג של שחרור נאשם בערבות הפך להיות נפוץ במיוחד, ובמסגרת הליכי משפט רבים עושים זאת על מנת להקל על הנאשמים.
אילו סוגים של שחרור בערבות קיימים?
קיימים מספר סוגים של שחרורים בערבות שעליהם יכול בית המשפט להורות על מנת לשחרר נאשם מכותלי בית הכלא. כמובן שסוג השחרור בערבות נקבע על פי חומרת האישומים שבהם הנאשם מואשם, ובסיכון הכרוך בשחרורו בערבות.
השחרור בערבות הנפוץ ביותר הוא שחרור בתמורה להפקדה כספית שנועדה על מנת להבטיח כי הנאשם יעמוד בכל התנאים שמוצבים לפניו. ישנה אפשרות לשחרר נאשם בערבות עם איסור יציאה מהארץ, כאשר הוא מפקיד את הדרכון שלו בבית המשפט על מנת לאכוף חוק זה.
בנוסף לאיסור יציאה מהארץ, ישנו שחרור בערבות אשר מותנה באיסור כניסה לעיר או ליישוב מסוים על פי החלטתם בית המשפט. על מנת למנוע שיבושים במהלכי החקירה, בית המשפט יכול להורות לשחרר נאשם בערבות עם איסור לשוחח או להיפגש עם אדם מסוים שעלול לשבש את החקירה.
כאשר ברוב המקרים על מנת להבטיח את כל האיסורים הללו, בית המשפט יכול להורות לנאשם להתייצב באופן קבוע בתחנת המשטרה הסמוכה למקום מגוריו. בנוסף ישנו איסור על יציאה מהבית או מאזור מסוים למשך מספר שעות ביממה או לכל אורך היממה, כאשר איסור זה נקרא בין היתר גם "מעצר בית".
באילו נסיבות יכול להשתחרר נאשם בערבות?
בשביל שהנושא של שחרור נאשם בערבות יתבצע בצורה מסודרת ולא יפגע בחקירה, ישנן מספר דרכים שבהן ניתן לשחרר נאשם בערבות. הדרך המועדפת נשקלת בכל מקרה לגופו, תוך הקפדה על אלמנטים רבים אשר יכולים להשפיע על קבלת ההחלטות. רק בית המשפט או המשטרה רשאים לקבל את ההחלטה על שחרור של נאשם בערבות מסיבה כזאת או אחרת.
הדרך הראשונה לשחרור של נאשם בערבות הינה בעת שהוגש כתב אישום כנגד הנאשם והמשטרה מבקשת לבצע מעצר עד לתום ההליכים. בית המשפט שדוגל בחירותו של כל אדם בוחן את האפשרויות, ובודק האם השחרור למעצר בית בערבות יכול לפגוע במהלך החקירה. אם הנאשם יוכל להשתחרר למעצר בית עד להחלטת בית המשפט, זוהי כמובן תהיה האופציה המועדפת על בית המשפט.
הדרך השנייה לשחרור של נאשם בערבות הינה בעת שהוגש כתב אישום כנגד הנאשם אך המשטרה איננה ביקשה לבצע מעצר עד לתום ההליכים. במקרה כזה בית המשפט כמעט באופן אוטומטי מורה על שחרור בערבות, מכיוון שאפילו המשטרה לא רואה שום סיבה להחזיק את הנאשם עד לתום ההליכים. גם כאן הדגש המרכזי של המשטרה זה לדאוג כי הנאשם יוכל ליהנות מחירותו עד אשר יוכח היא הוא אשם על ידי דייני בית המשפט.
כמובן בית המשפט גם יכול להורות כנגד החלטת המשטרה ולהשאיר את הנאשם במעצר עד אשר הדיון בבית המשפט יסתיים לחלוטין עם פסק דין מחייב.
אלמנט נוסף המשפיע על נסיבות השחרור תלוי בחומרת העבירה – האם מדובר בעבירת פגע וברח, סחר בסמים, תקיפת בן או בת זוג, או בעבירה מסוג שונה.
כיצד נקבע גובה הערבות הנדרשת לתשלום?
ברוב המקרים כאשר נאשם משתחרר בערבות, בית המשפט מורה על המשוחרר בערבות לשלם סכום כסף מסוים שנועד על מנת להבטיח כי הנאשם יעמוד בתנאים המגבילים. אחת מהסיבות שיכולות לשנות את גובה הערבות הנדרשת לתשלום היא האם המשטרה מבקשת לעצור את הנאשם עד לתום ההליכים או שלא.
כמובן שבמקרים שבהם המשטרה מבקשת לעצור את הנאשם עד לתום ההליכים גובה הערבות יהיה גדול יותר מכיוון שהסיכון בשחרורו יהיה משמעותי יותר.
כאשר בית המשפט מורה לשחרר אדם בערבות הוא שוקל אלמנטים רבים אשר יכולים להשפיע על ההחלטה ועל סוג השחרור שיתבצע. כמובן שבאותה החלטה בית המשפט גם צריך להורות על תשלום הערבות שיש לשלם על מנת לשחרר את הנאשם.
במסגרת השיקולים נלקחים בחשבון מהות העבירה שלכאורה בוצעה על ידי הנאשם, את עברו הפלילי שיכול להיות משמעותי מאוד בסיטואציה הזאת וכמובן מצבו הכלכלי של הנאשם שיכול שלא לאפשר לו לשלם את גובה הערבות.
לסיום, רגע לפני שבית המשפט מורה על החלטתו הוא חייב לשקול גם את המצב שבו נמצאת החקירה. ככל שהחקירה נמצאת בשלב מתקדם יותר כך גובה הערבות יהיה נמוך יותר, שכן בקרוב תוגש החלטה שיכולה להחליט על עתידו של הנאשם. לכן חובה להכיר את כל הסיבות שיכולות להשפיע על גובה הערבות הנדרשת לתשלום, כך לא תופתעו כאשר תדרשו לשלם את הערבות.
חשוב לזכור כי אומנם אדם שמשתחרר בערבות יוצא מכותלי בית הכלא, אך עדיין יש לכך השפעה משמעותית מאוד על חירותו. לכן חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין פלילי המתמחה במשפט פלילי. עורך דין פלילי שמגיע עם הניסיון הנדרש יסייע לנאשם בעת החקירה במשטרה, וכך הסיכוי להקלה בעונש הופך להיות מהותי הרבה יותר.
שחרור בערבות ובתנאים נוחים יכול להגיע רק על ידי התערבות של עורך דין פלילי אשר מכיר את כל החוקים ויודע בדיוק מהן זכויותיו של כל נאשם בכל שלבי החקירה. אל תשאירו את עצמכם מאחור! מגיע לכם לקבל את עורך הדין הטוב ביותר על מנת שיקל עליכם עד כמה שניתן.