שימוש בסמים – עונש

ישראלים רבים תוהים האם שימוש בסמים עדיין נחשב כעבירה פלילית בישראל של שנת 2021 והאם שימוש בסמים גורר עונש. במסגרת הסקירה שלפניכם נדון בסוגיות הללו ונספק גם המלצות מועילות לבחירת עורך דין פלילי המתמחה בייצוג חשודים ונאשמים בשימוש בסמים, הניצבים בפני חקירה משטרתית או הגשת כתב אישום בגין עבירות שימוש בסמים. חשוב לקרוא ולהכיר.

האם שימוש בסמים עדיין נחשב כעבירה פלילית בישראל של שנת 2021?

אף שלא כולם מודעים לכך, שימוש בסמים בישראל, גם בשנת 2021, עודנו נחשב כעבירה על החוק, מלבד במקרים חריגים. לפיכך, אדם שהורשע בעבירת שימוש בסמים, צפוי לעונשים הקבועים בדין הפלילי, על פי חוק העונשין ופקודת הסמים המסוכנים בישראל.

 

סמים מסוכנים – יש באמת דבר כזה?

בפקודת הסמים המסוכנים כלול מספר בלתי מבוטל של חומרים שמי שמחזיק בהם או משתמש בהם מסכן עצמו בעונש. בהקשר זה, חשוב לציין שגם החזקה של חומרים ו / או ציוד שהשימוש בהם הוא  לכאורה למטרת ייצור של סמים מסוכנים נחשבת כעבירה על החוק שהאדם שיורשע בה עלול להיענש.

יחד עם זאת, היות והמחוקק חייב להגדיר בבירור אילו חומרים נחשבים כסמים אסורים לשימוש, פעמים רבות מה שקורה בפועל הוא שחומרים מסוכנים חדשים שמגיעים לשוק, יכולים להיחשב למשך זמן מה, כחומרים חוקיים שהחזקתם או השימוש בהם אינם כרוכים בעונש.

אולם החל מהמועד בו החומרים הללו מצטרפים לרשימת החומרים הבלתי חוקיים בנספח של פקודת הסמים המסוכנים (נספח זה ידוע בתור "התוספת" לפקודת הסמים המסוכנים), הרי שהחזקתם של החומרים הללו, לרבות השימוש בהם, כרוכים בעונשים הקבועים בדין הפלילי במקרה ומי שיעשה זאת ייתפס בקלקלתו.

במקרים כאלו כדאי לפנות בהקדם לעורך דין פלילי המתמחה בייצוג חשודים ונאשמים בתיקי שימוש בסמים, כדי לבחון האם ישנה אפשרות לבטל את כתב האישום לאור העובדה שמדובר בחומרים שהגדרתם החוקית עדיין שנויה במחלוקת.

שימוש בסמים – עונש
שימוש בסמים – עונש

מדוע שימוש בסמים איננו חוקי במדינת ישראל?

הסיבות לכך ששימוש בסמים נחשב לעבירה על החוק במדינת ישראל, הן רבות. אולם בקצרה, ההסבר לכך הוא שהמחוקק מזהה את הפגיעה האדירה שסמים עשויים להסב למשתמשיהם ולסביבתם ולכן שואף למגר את תופעת השימוש בסמים ולהוקיעה בעזרת עונשים מרתיעים.

יתרה מכך, במקרים רבים משתמשי סמים מוצאים עצמם מתדרדרים לפלילים בעקבות התמכרותם לסם והצורך להשיג כמות הולכת וגדלה של החומר. אף שהחוק בישראל מבחין בין עונש על שימוש בסמים לצריכה עצמית לבין עונש על עבירות סחר בסמים והחזקת סמים למטרות סחר, ישנם מקרים לא מעטים אשר בהם המצב פתוח לפרשנות משפטית.

בדיוק בנקודה הזו נכנס עורך דין סמים לתמונה, שמעורבותו בהליך עשויה להפחית במידה רבה את חומרת האישומים שעימם מתמודד הלקוח ובהתאם לכך – גם את העונש שהוא צפוי להתמודד עימו ככל שיורשע בעבירת שימוש בסמים או חמור מכך – בעבירות סחר בסמים, כפי שנפרט בהמשך.

 

האם שימוש בסמים גורר עונש?

שימוש בסמים והחזקת סמים, ובפרט למטרות סחר בסמים, נחשבים כאמור לעבירה פלילית לכל דבר ועניין במדינת ישראל, אשר גוררת רישום פלילי ועונשים. עם זאת, למרות האמור לעיל, ראוי להזכיר כי החוק כן מבדיל, בהקשר לעונש לפחות, בין מקרה של שימוש בסמים בהקשר של שימוש אישי, לבין החזקת סמים לטובת שימוש מסחרי.

ההבחנה בין שימוש אישי לשימוש מסחרי מתבצעת על פי כמות הסם שנמצאה באמתחתו של המשתמש. כלומר, ישנה כמות מסוימת של סם שאותה החוק מחשיב כמינון שמאפיין עבירת שימוש בסמים לצריכה עצמית, אך מעבר לה – הנאשם יטופל כמי שהחזיק סמים שלא לשימוש אישי, ומכאן שהעונש הצפוי לו באם יורשע בביצוע העבירה, צפוי להיות חמור בהרבה.

כך או כך, חשוב לדעת שכל עבירת שימוש בסמים / החזקת סמים, בכל כמות שהיא (גם אם מדובר בכמות הנחשבת כמינון לשימוש עצמי) עדיין מהווה עבירה פלילית הנושאת עונש בצידה.

 

מה העונש על עבירות שימוש בסמים?

במסגרת החוק הפלילי במדינת ישראל, עבירות שימוש בסמים, נחלקות לתתי קטגוריות כדלהלן:

  • עבירות שימוש אישי בסמים (החזקה לשימוש עצמי) – נושאות עונש שמגיע עד 3 שנות מאסר.
  • עבירות שימוש מסחרי בסמים (החזקה למטרות סחר בסמים) – נושאות עונש שמגיע עד 20 שנות מאסר, משום שזהו פשע חמור בהרבה בעיני המחוקק.

 

האם ניתן להמיר עונש על עבירת סחר בסמים בעונש על שימוש בסמים לצריכה אישית?

כפי שהוסבר לעיל, סמים אינם מותרים בהחזקה, בין אם מדובר על כמות חריגה ובין אם מדובר על קורט מהסם. אולם קיימים מצבים שבהם אדם שנאשם בהחזקת סם לשימוש מסחרי עקב החזקת מינון העולה על הכמות המינימלית הנחשבת כהחזקה לשימוש אישי, עדיין עשוי לצאת מהסיפור בעונש מינימלי, הודות לקבלת סיוע משפטי מעורך דין פלילי מנוסה.

 

חוששים שהשימוש בסמים יגרור עונש? בחרו עורך דין פלילי מנוסה

עורך דין פלילי המתמחה בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות שימוש בסמים, הוא הגורם המקצועי שעליכם לפנות אליו, במידה ואתם סבורים כי אתם עומדים בפני עונש חמור בגין עבירות שימוש בסמים שבהן נחשדתם או נאשמתם. עורך דין סמים כנזכר לעיל, יוכל ללוות ולייצג אתכם לאורך כל ההליך הפלילי, החל משלב החקירה במשטרת ישראל, ועד לסיומם של ההליכים בבית המשפט.

מסיבה זו, הבחירה בעורך דין פלילי אמין ומיומן היא הבחירה החשובה ביותר שאתם יכולים לעשות. לכן יש לשים לב לוותק, למוניטין ולניסיון המקצועי של עורכי הדין שאת שירותיהם אתם שוקלים לשכור, ולהגיע להתייעצות אישית לפני שבוחרים, כדי שתוכלו להתרשם ממקור ראשון מרמת המקצוענות והשירות שאתם צפויים לקבל. בהצלחה.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

עבירות ייצור סמים

פקודת הסמים המסוכנים, מגדירה אילו פעולות מהוות עבירות סמים, פעולות כגון: ייצור, הכנה, הפקה, החזקה, סחר, ייבוא וייצוא של סמים. הפקודה מפרטת גם מהם החומרים

סמים לצריכה עצמית

על פי פקודת הסמים בישראל, חל איסור על אספקת סמים לצריכה עצמית, ללא אישור מתאים (קרי: אישור לאחזקת קנאביס רפואי, למשל). אדם הנתפס עם סמים,

אי הפללה בקנאביס

משמעותה של אי הפללה היא התייחסות מקלה לעבירה מסוימת, ובהקשר של אי הפללה בקנאביס – הכוונה הינה למקרה של צריכה עצמית של קנאביס. הצעת החוק

תפיסת סמים שיובאו מחו"ל

בעיית הסמים היא בעיה מוכרת ביותר, ולצערנו היא רווחת במיוחד במדינת ישראל. משטרת ישראל פועלת רבות על מנת למגר את תופעת ייבוא הסמים והסחר בסמים,

חילוט רכוש בעבירות סמים

אחד האמצעים המשמעותיים ביותר שבית המשפט עשוי לעשות בו שימוש נגד מי שביצע עבירות סמים, הוא לחלט רכוש השייך לו לטובת אוצר המדינה. יש מקרים

עבירת תיווך בעסקת סמים

פקודת הסמים המסוכנים התשל"ג 1973 עוסקת בכלל ההיבטים של העיסוק בסמים. הפקודה מגדירה במפורש את הענישה אשר מי שעוסק בתיווך בעסקת סמים עלול לספוג. מדובר