על פי פקודת הסמים בישראל, חל איסור על אספקת סמים לצריכה עצמית, ללא אישור מתאים (קרי: אישור לאחזקת קנאביס רפואי, למשל). אדם הנתפס עם סמים, גם אם הוא טוען שהם סמים לצריכה עצמית, עלול לקבל עד 3 שנות מאסר. החוק מגדיר את החומרים המותרים לאחזקה ואת המינון המותר, על פי משקל.
בכל מקרה של אדם שנתפס או נחקר בנוגע לאחזקת סמים, כדאי בתחילה להתייעץ עם עורך דין פלילי שיוכל לכוון את החשוד עוד מתחילת ההליך ולסייע לו להימנע מתסבוכת מורכבת יותר בהמשך.
מהם סמים לצריכה עצמית? על החומרים המותרים על פי חוק לשימוש עצמי
פקודת הסמים המסוכנים, היא דבר חקיקה שנועד להסדיר את נושא השימוש בסמים בישראל. נכללת בה רשימה של חומרים אסורים לאחזקה ולצריכה על פי חוק. כאשר חומר מוגדר כסם מסוכן, ומופיע ברשימה זו, הוא אסור לאחזקה, מכירה או שימוש.
אך מעבר לרשימת החומרים שנחשבים כסם מסוכן בראי החוק בישראל, מגדירה פקודת הסמים גם את המינון המדויק אשר נחשב ככמות לצריכה עצמית, שמעבר לה ייחשב המינון ככמות מסחרית, והעונשים על כך יהיו משמעותיים יותר.
הטבלאות המציינות את המינונים המדויקים זמינות לעין כל, לרבות נוסח פקודת הסמים המסוכנים. יש לקחת בחשבון שהמינון המצוין על יד כל חומר הוא במשקל נטו, כך שאם אדם נתפס עם מינון שכזה, יש צורך בשליחת הסמים למעבדה לשקילה מדויקת.
מהו העונש המוטל בגין החזקת סמים בישראל?
העונש המוטל על החזקת סמים לצריכה עצמית בישראל, הוא עד שלוש שנות מאסר, וכאשר המינון הנתפס הוא מעבר לכמות לצריכה עצמית, העונש יכול להאמיר גם עד עשרים שנות מאסר. אולם, יש לזכור שגם אם המינון שנמצא באמתחתו של אדם הוא מינון הנחשב לכמות שמיועדת לצריכה עצמית, בנסיבות מיוחדות ובסיטואציות מסוימות, רשאי בית המשפט לפסוק על עונש חמור יותר.
כך למשל, אם השתכנע בית המשפט שהנאשם מכר את החומר שהיה ברשותו, סביר להניח שהוא לא יוכל להרשיע אותו רק בהחזקה עצמית של הסם. כמו כן, העונשים יכולים לכלול גם קנסות כספיים, חילוט רכוש ואף התליית רישיון הנהיגה, אם נהג האשם תחת השפעת סמים. כדי להימנע מעונשים כבדים, חייב הנאשם להיות מיוצג על ידי עורך דין פלילי, אשר מכיר את החוקים הנוגעים לעבירות סמים ואת פרטי המקרה הספציפי.
סמים לצריכה עצמית – על מי חלה חובת ההוכחה בבית המשפט?
עורך דין פלילי, אשר מייצג את הנאשם במשפט סמים, ינסה תמיד להוכיח שלמעשה החזיק הנאשם בסמים לצריכה עצמית. רק כאשר ישכנע את בית המשפט בהחזקה עצמית, יוכל הנאשם ליהנות מעונש קל יחסית. עם זאת, כאשר המינון הנתפס יהיה גדול יותר, ינסה עורך דין פלילי, לשכנע כי הנאשם יכול להחזיק כמות שכזו ואף לרכוש אותה בכספו, ללא עזרה וסיוע במימון ממכירת הסם.
כמו כן, סמים לצריכה עצמית נתפסים כ"סמים קלים" יותר, כמו מריחואנה, קנאביס וחשיש. כאשר נתפס הנאשם עם "סמים קשים", כמו קוקאין או אקסטזי, ההוכחה במשפט עלולה להיות מסובכת יותר, והעונשים עלולים להיות כבדים יותר.
האם עורך דין פלילי יכול להקל בעונש על אחזקת סמים לצריכה עצמית?
עורך דין פלילי מנוסה ינסה להקל בעונש, ככל האפשר ויסתייע בכל הנתונים העומדים לרשותו. כך למשל, ינסה עורך הדין לזכות באהדת בית המשפט, במידה והנאשם נמצא ללא עבר פלילי.
בדרך כלל בית המשפט נוטה להקל יותר בעונש כשעסקינן בנאשם ללא עבירות קודמות, בהשוואה לנאשם אשר כבר צבר לעצמו מספר עבירות בתחום הסמים. בנוסף, ינסה עורך הדין להגיע להסכם פשרה, גם אם מדובר בהודאה באשמה, אם הוא יוכל להשיג מחיקת אישום פלילי או הקלה משמעותית בעונש.
יש לציין כי העונשים הקבועים בחוק על החזקת סמים הם העונשים המקסימליים אותם ניתן לתת, אך בדרך כלל העונשים יהיו קלים יותר. ולכן, התייעצות עם עורך דין פלילי בנושא זה אינה מותרות, אלא הכרח, ואין להקל ראש במידת ניסיונו של עורך הדין בנושאים אלה.
כיצד מתייחס החוק בישראל לשימוש בקנאביס לצריכה עצמית?
מדיניות הענישה של סמים לצריכה עצמית, במקרה המיוחד של קנאביס היא מקלה באופן מיוחד, בהשוואה לחומרים אחרים. העונש יכול להסתיים, במקרה זה בקנס מינהלי במקום רישום פלילי באחזקת סמים אחרים. קנאביס לצריכה עצמית ייחשב במינון של עד כ-15 גרם, והעונש על כך לא יהיה במישור הפלילי אלא יכלול קנס כספי או הסדר תנאי אחר.
בגיר שייתפס עם קנאביס, בפעם השנייה יושת עליו קנס כפול, ובפעם השלישית העונש יהיה הסדר מותנה, אשר בתמורה לסגירת התיק הוא יידרש לעמוד בפיקוח כלשהו למניעת העבירה פעם נוספת. תיק פלילי ייפתח רק בעבירות חוזרות, כאשר כל שאר העונשים לא סייעו לו להימנע מעבירות אלה.
באופן דומה, יוטלו העונשים על קטינים אשר נתפסו עם קנאביס לשימוש עצמי, אולם הסובלנות תהיה מועטה יותר, במטרה למנוע מהם לחזור שוב ושוב על אותן עבירות.
בשורה התחתונה
בכל מקרה של חשד או אישומים על החזקת סמים, גם במקרה בו מדובר על סמים לצריכה עצמית, יש להתייעץ עם עורך דין פלילי, המנוסה בטיפול בתיקי סמים. עורך דין פלילי, אשר ניהל תיקים דומים בעבר, יוכל להקל בעונש הנאשם, עד כדי סגירת התיק הפלילי.
פקודת הסמים, מגדירה באופן מפורט ביותר את החומרים האסורים לשימוש ואת המינונים המוגדרים ככמות לצריכה עצמית, אולם העונשים המוטלים על ידי בתי המשפט, בדרך כלל, יהיו קלים יותר מהאמור בחוק, במידה ולנאשם יש ייצוג משפטי הולם.
בניהול המשפט הנוגע לעבירות החזקת סמים, נלקחים פרטים רבים בחשבון, לרבות עברו הפלילי של הנאשם, הסיטואציה בה החזיק את הסם, וסוג החומר שאיתו הוא נתפס. לכן, ישנו סיכוי לנהל את המשפט באופן כך שהשיקולים המקלים ילקחו בחשבון במתן פסק הדין וכפועל יוצא – העונש הצפוי לנאשם שיורשע יהיה מינורי יותר.
התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.