אחד מסוגי המעצר הנפוצים ביותר במשפט הפלילי הוא מעצר עד תום ההליכים, או כפי שנוהגים לכנות אותו בתור "העמדה לדין". לרוב מעצר מהסוג הזה מגיע מיד לאחר הגשת כתב האישום בעניינו של החשוד, שהפך כבר מאותו הרגע לנאשם באופן רשמי. מעצר עד תום ההליכים הוא לא מסובך יותר מידיי, ובמידה וההחלטה תתקבל על ידי בית המשפט החשוד יהיה במעצר עד להחלטת בית המשפט בעניינו – האם הוא אשם או זכאי. עד לאותו הרגע יהיה החשוד מצוי במעצר, דבר שבהחלט לא יהיה נעים וישבש בצורה משמעותית את שגרת החיים.
מהם התנאים שמובילים להחלטה על מעצר עד תום ההליכים?
ראשית כל חייבת להיות עילת מעצר מהותית אשר בגינה יהיה החשוד מצוי במעצר עד לתום ההליכים. ישנם לא מעט עילות למעצר כאשר השכיחות ביותר הן חשש לשיבוש הליכי חקירה, חשש לשלום הציבור או חשש שהחשוד יברח מהארץ. בנוסף לאותן עילות מעצר, חייבות להיות גם ראיות אשר מקשרות את החשוד לביצוע העבירה עליה הוא עומד לדין.
בנוסף המשטרה צריכה להוכיח כי היא חייבת להשאיר את החשוד במעצר עד לתום ההליכים, והיא איננה יכולה להשיג את מטרת המעצר באמצעות חלופת מעצר. אך אחד מהפרטים החשובים ביותר זה שהנאשם חייב להחזיר בעורך דין על מנת שייעץ לו כיצד לפעול החל מאותו הרגע. במידה והנאשם איננו מעוניין לפנות לעורך דין מטעמו, המדינה מסדרת לו עורך דין מהסנגוריה הציבורית.
כיצד מוגשת הבקשה למעצר עד תום ההליכים?
הבקשה למעצר עד תום ההליכים מוגשת על ידי המשטרה אל בית המשפט שבו מתנהל הדיון של החשוד. אך לרוב השופט אשר שופט את הנאשם בתיק עליו הוא נאשם, איננו דן בבקשה למעצר עד תום ההליכים. כמובן שישנם מקרים חריגים שבהם הבקשה מגיעה אל אותו השופט, אך לרוב מזכירות בית המשפט עושה את המאמצים בכדי להימנע מסיטואציה שכזו.
כמובן שחשוב מאוד לוודא כי הבקשה למעצר עד תום ההליכים מתנהל בדרכים המקובלת והיא איננה מגיעה אל מקומות שהיא לא אמורה להיות בהם. זוהי כמובן העבודה של עורך דין פלילי אשר מייצג את הנאשם ואמור להיות תמיד עם היד על הדופק ולראות כי כל הפעולות מתבצעות מבלי להעמיד את הנאשם בסיטואציה לא הוגנת כלפיו.
כיצד מתבצעים הדיונים על מעצר עד תום ההליכים?
הדיונים על מעצר עד תום ההליכים מתבצעים בדלתיים פתוחות, והנאשם באופן טבעי חייב להיות נוכח בדיון על מנת להשמיע את גרסתו. בית המשפט יתיר לנאשם לא להגיע לדיון רק במקרים שבהם הוא נמלט מהמעצר או בגלל מצבו הבריאותי שיכול להיות בעייתי. בית המשפט חייב למנות לנאשם סנגור, במידה ואין לו עדיין סנגור משלו – דרך הסנגוריה הציבורית. באפשרותו של הנאשם להודיע לבית המשפט כי הוא מוותר על ייצוג של סנגור, דבר שעשוי להוביל את הנאשם לסיטואציות לא נעימות בכלל.
הנאשם או עורך דינו יכולים לבקש לדחות את דיון המעצר לתקופה של עד 30 יום, דבר שכמובן אמור לעבור את אישורו של בית המשפט. לרוב בקשה מהסוג הזה מגיעה על מנת לאפשר לעורך הדין ביחד עם הנאשם לעבור על חומרי החקירה ולהכין את התיק בצורה טובה יותר לקראת הדיון הגורלי. הבקשה למעצר עד תום ההליכים מגיעה במקביל לבקשה לכתב האישום מטעמה של הפרקליטות – ולכן לעורך הדין במקרה הזה אין אפשרות לגשת אל חומרי החקירה.
מתי הנאשם יכול לצאת למעצר בית?
לזכותו של הנאשם עומדת האפשרות לצאת אל מעצר בית במידה והוא נמצא במשך 30 יום במעצר לאחר הגשת כתב האישום. הנאשם יכול להיות משוחרר בערבות או ללא ערבות על פי החלטת רשויות האכיפה במדינת ישראל. כמובן שעם הקראת כתב האישום לבית המשפט יש את הסמכות לעצור פעם נוספת את הנאשם ולהחזירו למעצר עד להחלטה סופית בעניינו.
כמובן שעורך דין פלילי מנוסה ידע בדיוק מהן הזכויות העומדות לזכותו של נשם בעת מעצר עד תום ההליכים. עורך דין טוב ידע לייצג את הנאשם שלו בכל סיטואציה, ולדרוש באופן טבעי את כל הזכויות המגיעות לו גם אם הוא נמצא במעצר.
תסקיר מעצר בעת מעצר עד תום ההליכים
אחד מהדברים החשובים ביותר שנאשמים רבים אינם מכירים זה הנושא של תסקיר מעצר אשר מוגש לבית המשפט על פי בקשתו. בתוך תסקיר המעצר ניתן יהיה למצוא את כל העבר של הנאשם וכל הנסיבות שעשויות להוביל אותו לעשות את המעשה אותו הוא עשה. תסקיר המעצר מגיע בזכות שיחה על הנאשם עם חוקר מטעם המשטרה, ולעיתים אף לאחר שיחה עם בני משפחתו של הנאשם על מנת שיהיה ניתן לבנות תמונה רחבה יותר.
כמובן שתסקיר מעצר אשר מצייר תמונה כלכלית טובה יכול להוביל את בית המשפט לקבל החלטות שונות יותר מאשר היה מחליט אילולא היה מסתכל בתסקיר המעצר. זוהי הסיבה שישנה חשיבות גדולה מאוד לאותו תסקיר, ועורך דין פלילי ידע בדיוק לציין זאת באוזניו של הלקוח שלו עוד בטרם יגיע השלב של החקירה. לכן חשוב מאוד לבנות תסקיר מעצר חיובי אשר יכיל בתוכו תמונת מצב טובה של אדם חיובי עם כוונות טובות.
רק עורך דין פלילי אשר מכיר את הליך המשפט הפלילי על בוריו ידע לציין זאת באוזניו של הלקוח שלו. לא כל עורך דין מכיר את הנושא הזה, ולכן ישנו סיכון גדול בקבלת עורך דין מטעם המדינה אשר יכול להיות שהוא לא מכיר את הדין הפלילי בצורה מספיק טובה על מנת לייצג אתכם.
מהם המקרים שבהם מקבלים הקלה בתנאי המעצר?
לכל נאשם עומדת הזכות להגיש בקשה להקלה בתנאי המעצר שבו הוא נמצא. גם אם הנאשם נמצא במעצר עד תום ההליכים הוא יכול להגיש בקשה להקלה מסוימת ואפילו לעבור למצב שבו הוא נמצא במעצר בית. כמובן שחשוב מאוד לגבש בקשת מעצר הגיונית אשר תכלול בתוכה סיבות מבוססות אשר יצדיקו את מהותה. בית המשפט יכול להורות על בניית תסקיר מבחן שבו הוא יבחן את אפשרויות ההקלה וכמובן יבדוק האם הנאשם יכול לחזור לשגרה מסוימת של חיים נורמטיביים.
בית המשפט ברוב המקרים יעשה את מירב המאמצים על מנת לאפשר לנאשם לחזור לשגרת חיים מסוימת.
זוהי הסיבה שחשוב מאוד שיעמוד לצדכם עורך דין פלילי אשר מכיר את תחום המשפט הפלילי בצורה טובה. הוא ידע לאתר את הסיבות שבגינן יהיה ניתן לשפר את תנאי המעצר, וכך הנאשם יוכל לקבל תנאי מעצר טובים יותר ואפילו אפשרות מסוימת לחזור לעבודה או לסוג מסוים של שגרת חיים.
לכן אסור לכם להתפשר על עורך הדין הפלילי אשר מלווה אתכם לאורך ההליך המשפטי, הוא יכול להיות כפתור המצוקה שלכם והאיש שיספק לכם את כל התשובות לשאלות שלכם. אתם נכנסים לתהליך שאינכם מכירים על בוריו, ולכן חשוב מאוד שיהיה לצדכם איש מקצוע אשר ידע בדיוק מה אתם צריכים לעשות ואיך תוכלו לעשות את הדברים בצורה נכונה.