מה קורה כאשר אין צוואה – חלוקת רכוש לפי חוק הירושה

חוק הירושה הוא החוק שמסדיר מה קורה במדינת ישראל לרכושו של אדם אחרי מותו, ומי אחראי למלא אחר צוואתו. במקרה שאין צוואה, כמו אצל מרבית הישראלים, חוק הירושה הוא שקובע מי יירשו את הנפטר ובאיזה סדר. לפי חוק הירושה יש קדימות לבן או בת הזוג של הנפטר ולצאצאיו על פניו אחיו או הוריו. במאמר הבא נסביר לכם מה קורה לעיזבון של אדם שנפטר בלי לכתוב צוואה, כך שתוכלו להכיר את המצב החוקי.

 

מהו חוק הירושה

חוק הירושה שנחקק בישראל בשנת 1965 קובע מה קורה לרכושו של אדם לאחר מותו. הרכוש הזה נקרא "עיזבון", והוא כולל גם רכוש פיזי וגם נכסים קניינים אחרים כמו זכויות בנדל"ן למשל. החוק מגדיר מה יש לעשות בעיזבונו של אדם בשני מצבים – מצב אחד הוא מצב בו יש צוואה שצריך לקיים, והמצב השני הוא מצב שבו אין צוואה ולכן הירושה נעשית "על פי דין". החוק גם מתייחס לאחריות של משרד המשפטים לאכוף את ביצוע הצוואות או הירושה על פי דין. למידע נוסף כנסו לאתר https://yerushon.co.il.

חלוקת רכוש

 

מי יורשים את הנפטר במקרה שאין צוואה?

במקרה שבו הנפטר לא הותיר אחריו צוואה מסודרת שקבועת מה לעשות עם הרכוש שהותיר אחריו (העיזבון שלו), חוק הירושה משנת 1965 מסדיר מי זכאים לרשת את העיזבון. היורש הראשון ב"תור" הוא בן/בת הזוג של הנפטר בעת מותו, גם אם היו רק ידועים בציבור. לאחר מכן יש קדימות לילדיו ונכדיו של הנפטר על פני ההורים שלו או הסבים והסבתות. החוק מגדיר לפי כל מצב משפחתי איזה חלק מגיע לכל "סוג" יורש. למשל, אם לנפטר היה בן זוג וילדים אז בן הזוג יקבל מחצית מהעיזבון והילדים מחצית מהעיזבון.

 

ביקורת על חוק הירושה

חוק הירושה נחקק ב-1965 ומאז היו עליו ביקורות רבות. הביקורת המרכזית היא שחלקים גדולים מהחוק מנוסחים באופן לא ברור, כמו למשל מה הקריטריונים לפסילת צוואה. המצב העמום הזה יצר מציאות שבה הרבה מנהלי הטיפול בירושות בישראל התקבלו בהחלטות של בית המשפט ולא דרך החקיקה, מה שמוביל לתקדימים שאינם יציבים בהכרח. בעיה נוספת בחוק היא ההגדרה לפיה זוג ידוע בציבור הוא כמו זוג נשוי בכל הנוגע לירושה, אך בלי להגדיר מה הופך זוג לידוע בציבור.

 

סיכום

חוק הירושה הוא זה שקובע מה קורה לעיזבונו של נפטר במקרה שאין צוואה. לפי החוק יש סדר ליורשים של הנפטר וגם כללים איך לחלק את הרכוש בין היורשים האלה. בן/בת זוג של נפטר הם הראשונים ברשימת היורשים, ולאחר מכן ילדיו. חוק הירושה סופג ביקורות רבות משום שחסרות בו הגדרות רבות, אך לפי שעה זהו הדין והנוהל לענייני ירושה במדינת ישראל.

היורש

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
דיני ירושה

מידע נוסף סביב הנושא

האם ניתן לערוך צוואה בכתב יד

עריכת צוואה הוא נושא רגיש מאוד. זהו מסמך אשר קובע מי יירש את רכושו של המצווה לאחר מותו. ניתן לערוך את הצוואה בכמה דרכים. המצווה