התיישנות רישום פלילי

משמעותו של המושג התיישנות רישום פלילי, אומר שלאחר פרק זמן מסוים, כפי שנקבע בחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, לא יהיה המידע על העבירה הפלילית זמין עוד. רק גורמים הקבועים בחוק, כמו צה"ל ומשטרת ישראל, יוכלו להיות חשופים למידע זה, בעוד ששאר הגופים או הגורמים השונים לא יוכלו לראות את הרישום הפלילי של האזרח ולעשות בו שימוש לקבלת החלטות שונות.

פרק הזמן המוגדר להתיישנות רישום פלילי תלוי בעבירה שבוצעה ובגילו של העבריין.

איך מחושב זמן ההתיישנות לרישום הפלילי?

על פי חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, נקבעו מספר תקופות התיישנות, האומרות שלא יהיה אפשר לקבל מידע על העבירה. תקופת הזמן מחושבת מיום גזר הדין, על פי התחשיב הבא: אם הוטל מאסר של עד שנה- פרק זמן ההתיישנות נקבע לזמן המאסר ועוד שבע שנים; אם הוטל מאסר של עד חמש שנים- פרק זמן ההתיישנות הוא זמן המאסר ועוד עשר שנים; עונש מאסר של מעל חמש שנים מעלה את זמן ההתיישנות לרישום הפלילי לזמן המאסר ועוד כפל התקופה אך עד חמש עשרה שנה.

חישובי פרק הזמן להתיישנות רישום פלילי לקטין שעבר עבירה יהיו שונים במקצת. על פי החוק, אם הוטל על הקטין מאסר של עד שלוש שנים – ההתיישנות תחושב על פי שנות המאסר ועוד חמש שנים; מועד ההתיישנות על עונש מאסר של קטין עד חמש שנים יחושב על פי תקופת המאסר ועוד שבע שנים; ותקופת מאסר של יותר מחמש שנים- זמן ההתיישנות יחושב על פי שנות המאסר ועוד עשר שנים.

 

האם ישנם חריגים לעניין פרק הזמן שנקבע להתיישנות רישום פלילי?

החוק מפרט מספר חריגים בהם אפשר יהיה לתת מידע על העבירה ועל עובר העבירה, גם אם חלף פרק הזמן הקבוע בחוק. חריג אחד הוא כאשר האדם לא מיצה את כל פרק זמן העונש שנקבע לו, כולו או חלקו. החריג השני בו יהיה אפשר למסור מידע גם לאחר זמן התיישנות רישום פלילי, הוא כאשר בפרק הזמן שהוגדר כהתיישנות, האדם עבר עבירה נוספת. מנגד, פרק הזמן שנקבע להתיישנות הרישום יכול גם להתקצר.

חוק המרשם הפלילי מאפשר לנשיא לבטל או לקצר את תקופת ההתיישנות לרישום הפלילי, על ידי בקשת חנינה. לשם בקשת החנינה, אין צורך בייצוג של עורך דין פלילי, אולם רצוי להתייעץ עימו לגבי מועד הבקשה, תוכנה ומהותה.

התיישנות רישום פלילי
התיישנות רישום פלילי

עבירות שאין עליהן התיישנות רישום פלילי

למרות שהתיישנות רישום פלילי מנסה להיטיב עם העבריינים לאחר שריצו את עונשם, ולתת אופק של תקווה וזכות לפתוח דף חדש, ישנן עבירות שלא תחול עליהן התיישנות. עבירות אלו כוללות עבירות שעונשן מוות, עבירות נגד האנושות, עבירות שעונשן מאסר עולם והעונש הניתן בגינן הוא מאסר בפועל של למעלה מעשר שנים ועבירות אחרות העוברות על חוקים מסוימים, כמו חוק למניעת הסתננות או טרור, שהוטל עליהן מאסר של למעלה מחמש שנים.

עבירות אלו לא מתיישנות או נמחקות, והעובר עליהן יידרש לאחריות מלאה עליהן, גם אם עבר פרק זמן משמעותי מאז הביצוע. מן העבר השני, ישנן עבירות שהרישום בגינן מתיישן באופן מיידי. תקופות קצרות של התיישנות יהיו כאשר בית המשפט דן נאשם ללא הרשעה, כאשר קיבל הנאשם צו מבחן בלבד וכאשר מדובר על נאשם קטין, מתחת לגיל 16.

 

מהן ההשלכות של התיישנות הליך פלילי?

התיישנות הליך פלילי מסייעת לעובר העבירה לא לספק מידע על העבירה שביצע, לאחר פרק הזמן האמור. כך, יוכל האדם לקבל הזדמנות שווה במגוון סיטואציות ולמעשה לצמצם את השפעת העבירה על חייו. גם אם נשאלה שאלה בדבר העבירה, לא חייב עובר העבירה לגלות אותה, ועדיין לא יישא באחריות פלילית על כך.

מעבר לכך, גם אם נשללה מהאדם זכות בעבר, עקב העבירה, לאחר ההתיישנות, זכות זו אמורה לחזור אליו. פעמים רבות, מגלים עוברי העבירות, כי מעסיקים מסוימים מעוניינים בהצגת הרישום הפלילי. סעיף זה בחוק נועד לסייע להם למצוא מקום עבודה ולהתחיל את חייהם מחדש.

 

איך ומי יכול לראות את המרשם הפלילי?

את המרשם הפלילי, יכול כל אדם לראות בעצמו באופן עצמאי, בתחנת המשטרה, באמצעות המש"ל (מרכז שירות לאזרח). בדרך כלל, יקבל אדם לידיו רק את העמוד הראשון של המרשם, ומי שעבר עבירה יקבל זאת בדף נפרד. כך יוכל האדם לתת למעסיק או לגורם אחר רק את העמוד הראשון שברשותו. כדי לבדוק את המרשם הפלילי, את סיווג העבירה אם נעשתה ומועדה, אין צורך בייצוג של עורך דין פלילי.

עם זאת, כדאי להתייעץ עם עורך דין פלילי, כאשר ישנה דרישה מגורם כלשהו לבדוק את התדפיס הפלילי, לפני שתם פרק זמן ההתיישנות. יש לזכור כי רישומים אלה הינם חסויים, וניסיון להשיג את התדפיס בדרך לא חוקית נחשבת לעבירה פלילית.

 

בשורה התחתונה

התיישנות רישום פלילי היא פרק הזמן הקבוע בחוק שלאחריו רישום העבירה אינו זמין למרבית הגורמים. פרק זמן זה מתבסס על סוג העבירה, משך זמן הענישה הניתן בגינה וגיל עובר העבירה (במושגי קטין או בגיר). לאחר תקופת ההתיישנות לרישום הפלילי, אין עובר העבירה חייב בדיווח אודותיה, ולמעשה אין גישה לרישום הפלילי של אותו אדם.

סעיף ההתיישנות בחוק, נועד לתת לעובר העבירה את היכולת לחזור למוטב ולחברה, מבלי שהעבירה שביצע בעבר ולא שב אליה, תמשיך לרדוף אותו גם בעתיד.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

עורך דין מעצרים

מעצר משטרתי הינו חוויה לא נעימה ידועה לכל. כאשר נעצר אדם ישנם חוקים ברורים על התנהלות המעצר ואורכו. על מנת לוודא את שזכויותיו של הנעצר

עורך דין פלילי בתל אביב

לחוק העונשין במדינת ישראל ישנו תפקיד חשוב מאוד והוא שמירה על הזכויות והבטחון של כל אדם ואדם. כחלק מכך חוק העונשין מציג בתוכו עבירות של

עורך דין פלילי בבני ברק

במידה וראיתם את הסדרה המדריך לרוצח אתם יכולים להבין שכל אדם, אפילו המשכיל והנורמטיבי ביותר עשוי להיות מעורב בעבירה פלילית. כמובן שמדובר על סדרה המגזימה

עורך דין פלילי ברמת גן

עורך דין פלילי הינה אחת ההתמחויות המרתוק ביותר הקיימות בתחום המשפט ועריכת הדין. מדובר במקבץ חוקים רחב, הכולל בתוכו דקויות של נסיבות, מקרים וסיפורים אנושיים.

עורך דין פלילי בראשון לציון

הדין הפלילי הינה אחת ההתמחויות המרתקות ביותר הקיימות בעולם עריכת הדין. מדובר בתחום רחב מאוד הכולל בתוכו מספר רב של סעיפי חוק, מקרים מעניינים ואירועים