פטור ממילואים על רקע עבירות פליליות: מה חשוב לדעת במצב מלחמה
המצב הביטחוני בישראל לא מאפשר מנוחה, ובשנה האחרונה עם פרוץ מבצע חרבות ברזל, חיילי המילואים נקראים שוב ושוב להגן על המדינה. אך מה קורה כאשר
כל אזרח במדינת ישראל, עלול למצוא את עצמו מעורב בהליכים משפטיים בשלב כזה או אחר של חייו. ישנם שני סוגים של הליכים משפטיים, והם הליכים אזרחיים והליכים פליליים. במסגרת הסקירה שלפניכם נסביר מהם הליכים משפטיים, מה חלקן של רשויות החוק והאכיפה בהליכים אלו, מהם הליכים אזרחיים, מהם הליכים פליליים, וכיצד ניתן לקבל סיוע משפטי בכל אחד מסוגים ההליכים הללו. חשוב לקרוא ולהכיר.
בעת שאדם מבצע מעשה מסוים, רשויות האכיפה והחוק עלולות להחשיב את פעולותיו כחריגה מהחוק ולהחליט לפתוח בהליכים משפטיים כנגד אדם זה. החוק במדינת ישראל קובע כי כל אדם הוא חף מפשע עד שיוכח אחרת מצד אחד, ומצד שני, בידי מערכת המשפט חופש פעולה רב המאפשר לה לחתור לחקר האמת במסגרת ההליכים ולהטיל סנקציות פליליות או אזרחיות על אדם שימצא אשם במסגרתם.
רשויות החוק והאכיפה הן הגופים הראשונים שעימם האזרח נדרש בדרך כלל להתמודד כאשר הוא נתפס בביצוע עבירה. אולם ישנם מקרים שבהם ההליכים אינם מתחילים מול גורם אכיפה כגון משטרת ישראל, אלא מגיעים ישירות לפתחו של בית המשפט. הדבר נכון בעיקר כאשר מדובר על הליכים אזרחיים. כך או כך, סיוע של עורך דין הוא רלוונטי ומועיל הן כשמדובר על הליכים פליליים והן כשמדובר על הליכים אזרחיים.
הליכים אזרחיים הינם הליכים משפטיים שבמסגרתם אדם ניצב מול גוף אזרחי או אדם בודד, בהקשר של מחלוקת המגיעה לטיפול בבית דין אזרחי במסגרת תביעה. הליכים אזרחיים רבים מטופלים מול בית המשפט לתביעות קטנות, ולרוב הם נסובים סביב מחלוקות בין אזרחים בנושאים כספיים, או דיני נזיקין. אולם גם סכסוכי עבודה נחשבים כהליכים אזרחיים וגם תביעות גירושין המתנהלות מול בית הדין לענייני משפחה הן הליכים אזרחיים. הליכים אזרחיים, כאמור, לרוב אינם מערבים את גופי האכיפה והשיטור.
הליכים פליליים הינם הליכי אכיפה, חקירה ומשפט, הננקטים כנגד אנשים הנאשמים בביצוע עבירות פליליות לסוגיהן, כהגדרתן בחוק העונשין הישראלי. הליכים פליליים מתחילים כבר מהמועד בו אדם נתפס בביצוע עבירה, נדרש להגיע לחקירה משטרתית או מובא למעצר, ונמשכים מול בית הדין הפלילי.
היה ונקלעתם להליכים פליליים, הפניה לשירותיו של עורך דין פלילי היא קריטית ויכולה להשפיע במידה ניכרת על הכיוון בו יתקדמו ההליכים והעונש שעשוי להגזר עליכם. לכן חשוב להקדים תרופה למכה ולפנות לייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי כבר משלב האינטראקציה הראשונית מול גורמי האכיפה.
הליך אזרחי לרוב מתחיל ונגמר בפסיקה שעניינה סכומי כסף אשר מועברים בין שני הצדדים בסכסוך, כאשר במקרים מסוימים סכומי כסף אלה יכולים להיות משולמים לאורך שנים ואף להביא את אחד הגורמים לפשיטת רגל. מצד שני הענישה על הליך פלילי יכולה להיות חמורה ביותר ולהתבטא גם בעונשי מאסר הנפסקים כלפי הנאשם, ופגיעה בשמו הטוב, שלשתיהן עלולות להיות גם השלכות מרחיקות לכת על מצבו הכלכלי בטווח הארוך.
היה ואתם מרגישים כי נעשה לכם עוול, במישור האזרחי או הפלילי, תוכלו להחליט לפתוח בהליכים כנגד האדם או הגוף שפגע בכם לכאורה.
כאשר עסקינן בהליכים פליליים, תחילתם היא לרוב בפניה למשטרת ישראל והגשת תלונה.
בשלב הבא, המשטרה תדאג לבחון את התלונה שהגשתה, ואם מדובר על תלונה שמצדיקה חקירה משטרתית, האדם שכנגדו הוגשה התלונה יזומן לחקירה. בהמשך לחקירה, המשטרה תעביר את התיק של הנאשם לפרקליטות, והיא בתורה תידרש להחליט האם יש מקום להגשת כתב אישום כנגד החשוד, או שמוטב לסיים את ההליכים בהסדר מותנה, או בסגירת התיק. רק אם יוחלט להגיש כתב אישום, התיק יגיע לשלב ההליכים המשפטיים בבית המשפט.
בכל מקרה של פניה להליכים משפטיים חשוב להבין כי ההליכים עלולים לארוך זמן ולהסתבך, לכן יש להתאזר בסבלנות ולהצטייד בעורך דין מנוסה, בין אם מדובר על הליכים אזרחיים ואדרבא כשמדובר בהליכים פליליים, מהסיבות שנמנה להלן.
ככלל, הליכים פליליים נחשבים מורכבים יותר מהליכים אזרחיים, מאחר והם כרוכים במעורבות של גורמי החוק והאכיפה, לצד סנקציות פליליות שעשויות להשפיע על חיי החשוד או הנאשם בטווח המאוד ארוך. בהליכים פליליים, איסוף הראיות וההוכחות כנגד החשוד מתבצע כבר בשלב החקירה המשטרתית ולעתים במסגרת פעולות מעקב המתבצעות גם בשלב מוקדם יותר.
מכאן נגזרות שתי תוצאות שחשוב לתת עליהן את הדעת: ראשית, הליכים פליליים בהתאם לאמור לעיל, עלולים להימשך זמן ארוך יותר מהליכים אזרחיים, וחלק מהסיבות לכך טמונות בעובדה שצעדים כאלו ואחרים של גורמי החוק והאכיפה חייבים להיות מאושרים על ידי בית המשפט.
יתר על כן, לאור מצבו הרגיש של החשוד בהליכים הפליליים, והיכולת שלו להפליל את עצמו מבלי שיהיה מודע לכך, ישנה חשיבות להתייעצות עם עורך דין פלילי מנוסה, כבר מתחילת ההליכים הפליליים ובכללם, שלב החקירה המשטרתית.
סוג נוסף של עבירות שיכולות לבוא לידי ביטוי הן במקרה של הליכים פליליים והן במקרה של הליכים אזרחיים, הן עבירות הנוגעות לביזיון בית המשפט. עבירות שכאלו יכולות להתבצע בדרך של שיבוש הליכי משפט וניסיון לפגוע בתפקודן של רשויות האכיפה והחוק, וביצוען עלול לגרור סנקציות – לא רק כלפי הנאשם אלא גם כלפי תובע שחטא בביזיון בית המשפט במסגרת ההליכים.
לכן חשוב להקפיד להתנהל במתינות במסגרת הליכים משפטיים, וגם כשהעניינים בבית המשפט מתלהטים, לאפשר לעורך הדין לייצג את האינטרסים שלכם כדי להימנע מהסלמת המצב.
בתור אזרחי המדינה, אתם זכאים לפעול על מנת להגן על עצמכם במסגרת ההליכים המשפטיים השונים שיכולים להתקיים כנגדכם. הדבר נכון גם כשמדובר על הליכים משפטיים המתרחשים בין כותלי בית המשפט וגם כשמדובר על הליכים פליליים שתחילתם כבר בחקירה המשטרתית.
הדרך הנאותה והיעילה ביותר לעשות כן, היא כאמור, באמצעות פניה לייצוג משפטי הולם של עורך דין פלילי, באם עסקינן בהליכים פליליים, או של עורך דין בעל התמחות אזרחית בתחום בו מתמקדים ההליכים המשפטיים בהם אתם מעורבים.
במידה וההליכים באו אל סיומם ואינכם שבעי רצון מן ההחלטה שנתקבלה בתיק בו הייתם מעורבים (בין אם מהצד התובע ובין אם מהצד הנתבע), דעו כי החוק מאפשר לכם לפתוח בהליך משפטי נוסף מול ערכאה גבוהה יותר, על מנת לערער על החלטתו של בית המשפט שפסק בעניינכם.
חשוב לדעת כי הליכים משפטיים נוספים, כרוכים מטבע הדברים, בהוצאות כספיות נוספות ובהשקעת זמן, אנרגיה ומשאבים רבים, ולכן אין להקל ראש בהחלטה לערער על החלטות שנתקבלו בבית המשפט בהליכים משפטיים. בכל מקרה, כל הליך ערעור, מוטב שיתבצע בליווי של עורך דין מוסמך שיסייע לכם להבין מהם סיכויי ההצלחה של הערעור ויסייע לכם במיצוי זכויותיכם בהליך הנוסף. בהצלחה.
התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.
המצב הביטחוני בישראל לא מאפשר מנוחה, ובשנה האחרונה עם פרוץ מבצע חרבות ברזל, חיילי המילואים נקראים שוב ושוב להגן על המדינה. אך מה קורה כאשר
הליך משפטי הוא הליך שהמטרה שלו לפעול נגד אדם פרטי או גוף עסקי פרטי או ציבורי, שעשה עוול לאדם או עסק אחר, עוול הדורש פתרון
אחד השלבים החשובים בהליך המשפטי הוא הליך השימוע לפני הגשת כתב אישום. ההליך הזה מעניק הזדמנות של ממש לנאשם לטעון את כל הטענות האפשריות בזכות
הליך פלילי הוא הליך משפטי המתנהל כנגד מי שעבר עבירה פלילית – שזה אומר ביצע עבירה המוגדרת בחוק הפלילי כעבירה שדינה עונש. החוק הפלילי קובע
מעת לעת עולה בתקשורת נושא ההסגרה של עבריינים למדינות אחרות. ההסגרה נדרשת בדרך כלל על ידי מדינה שבה ביצע חשוד או נאשם מסוים, עבירה פלילית
מוסדות אקדמיים בישראל מעניקים ללומדים בהם חופש מחשבה וחירות שאינם מאפיינים מקומות אחרים. עם זאת, עבירת משמעת של סטודנט הלומד באחד מהמוסדות האקדמיים המוכרים, עלולה
עו"ד פלילי סיוון כהן, עם ניסיון עשיר ומומחיות במשפט הפלילי, מציעה ליווי מקצועי ומסור ללקוחותיה, משלב החקירה ועד להליך המשפטי המלא.