הליך משפטי הוא הליך שהמטרה שלו לפעול נגד אדם פרטי או גוף עסקי פרטי או ציבורי, שעשה עוול לאדם או עסק אחר, עוול הדורש פתרון צודק. במדינת ישראל, הליך משפטי יכול להתנהל בשני מישורים: הראשון הוא הליך פלילי והשני הוא הליך אזרחי.
מה ההבדל בין הליך פלילי לבין הליך אזרחי? מתי נפתח הליך אזרחי ומי יכול לפתוח אותו? האם ניתן לדון בסכסוך משפטי שהוכרע בהליך פלילי גם במסגרת הליך אזרחי? מה התפקיד של עורך דין בהליך האזרחי? במאמר שלפניכם נדון בנושא שאף שהוא עולה לכותרות מפעם לפעם, רבים אינם מבינים את ההבדל בין הליך אזרחי להליך פלילי.
מהו הליך אזרחי ומה בינו לבין הליך משפטי פלילי
הליך אזרחי הוא הליך משפטי ששני המעורבים בו הם אזרחים או גופים עסקיים או אחרים, שאחד מהם תובע למשפט את חברו בגין עוול שנעשה לו. בהליך הזה אין מעורבות של המדינה והיא איננה צד לוויכוח או למחלוקת המשפטית.
מנגד, ההליך הפלילי הוא הליך שבו המדינה עצמה היא זאת שתובעת אדם או גוף עסקי בגין עבירה על החוק שבוצעה על ידו. כשמדובר בעבירה פלילית הפוגעת בסדר החברתי, תפקידה של המדינה הוא לתבוע את העבריין ולבוא אתו חשבון. זאת, על פי החוק ולפי רף הענישה המקובל בעבירות דומות.
לעיתים קרובות נוצר מצב אבסורדי, שבו קורבן העבירה עצמו איננו יכול לחוות דעה באשר לפסק דין שכתב השופט כנגד מי שהורשע בעבירה פלילית שהוא היה הקורבן שלה.
מהם הנושאים שבהם סכסך בין שני צדדים נדון במשפט אזרחי
כאמור, משפט אזרחי מתנהל בין שני אזרחים או גופים שהמדינה איננה אחד מהם. להלן רשימה חלקית אבל ממצה של נושאים שבהם עוסק המשפט האזרחי:
- סכסוך בין אדם לחברו: סכסוך בין שני אנשים פרטיים במגוון רחב של נושאים. זה יכול להיות סכסוך שכנים, סכסוך על רקע כלכלי או על רקע עסקי. סכסוך כאמור יכול להתגלע בגלל הפרת חוזה של אחד הצדדים, סכסוכי רכוש או תביעות פיצויים. גם תביעות טריטוריאליות על הסגת גבול בין שכנים הן תביעות אזרחיות לכל דבר ועניין.
- סכסוך עסקי: סכסוך אזרחי יכול להתגלע גם בין שני גופים עסקיים על רקע ההתנהלות העסקית. לדוגמה – עסק שמשתמש באמצעים פסולים על מנת להעביר אליו לקוחות של עסק אחר, חובות על רקע עסקי או ניגודי אינטרסים בין עסקים שנגררים להליכים משפטיים.
- עניינים מנהליים: עניינים כמו פירוק חברות, תביעות קטנות, הוצאה לפועל, פשיטות רגל – כל אלה הם הליכים אזרחיים ביסודם שלמדינה אין קשר אליהם. זאת, למעט במקרים שבהם המדינה עצמה מפעילה הליכים דומים כנגד אזרחים או עסקים שעברו על החוק.
מתי נפתח הליך אזרחי ומי יכול לפתוח בו
הליך אזרחי נפתח כאשר אדם או עסק מעוניין לכפות על אדם או עסק אחר לקיים חוזה חתום, להחזיר חוב או לעמוד בהבטחה שניתנה על רקע עסקי ולא קוימה. לרוב, העדיפות היא לנסות לפתור את הסכסוך ללא מעורבות משפטית.
עם זאת, לא אחת קורה שהברירה היחידה היא תביעה משפטית כנגד מי שלא קיים חוזה או לא החזיר חוב או לא שילם עבור סחורה או שירות שרכש. מי שפותח בהליך אזרחי הוא אזרח או בעל עסק או מי שמייצג את העסק. לצורך העניין, הליך פשיטת רגל או פירוק חברה הוא הליך שבמרבית המקרים נפתח על ידי בעל חוב שנואש מלקבל את כספו בכל דרך אחרת זולת הליך אזרחי באמצעות ההוצאה לפועל.
הליך פלילי והליך אזרחי והקשר ביניהם
לכאורה, הליכים משפטיים פליליים והליכים אזרחיים מנותקים אלה מאלה. בהליך פלילי התובעת היא, כאמור, המדינה. ואילו בהליך אזרחי התובע הוא אזרח. עם זאת, בחלק ניכר מהמקרים קורה שבתום ההליך הפלילי כנגד אדם, שמסתיים בהרשעה ובעונש על פי רף הענישה הקבוע בחוק, עלול אותו אדם להיתבע גם בהליך אזרחי.
לדוגמה – מי שנשפט על פגיעה חמורה באדם אחר, הורשע בעבירה של תקיפה או תקיפה חמורה ונכלא, יכול למצוא את עצמו במשפט אזרחי שקורבן העבירה מנהל נגדו. זאת, במטרה להיפרע ממנו על הפגיעה הפיזית, הנזקים ועוגמת הנפש הכרוכים בה. בחלק ניכר מהמקרים, הליך אזרחי נסמך על פסק הדין שניתן בהליך הפלילי כשהמטרה היא לחלץ פיצויים כספיים מהעבריין שפגע באדם אחר.
האם למדינה יש תפקיד בהליכים אזרחיים
התפקיד של המדינה בהליך אזרחי הוא בעיקר לסייע למי שפלוני אלמוני חייב לו כסף בגביית החוב. בנוסף, המדינה עשויה לסייע באכיפת חוזים וביישום שלהם, אם אחד הצדדים החתומים על חוזה איננו ממלא את חלקו. לדוגמה – אדם רכש סחורות ולא שילם למוכרים.
במקרה כזה, המוכרים רשאים, לאחר שנוצרו התנאים המתאימים כך, לעשות שימוש בהוצאה לפועל במטרה לגבות את החוב. ההוצאה לפועל היא גוף המנוהל על ידי המדינה ורש הוצאה לפועל המעמד שלו זהה למעמד של שופט. אבל המדינה מגישה את הסעד הזה רק לאחר שהוכן שפלוני אכן חייב כסף לאלמוני.
כיצד עורך דין יכול לסייע בהליך אזרחי
כאשר מדובר בהליך אזרחי, הנחיצות של עורך הדין היא גדולה יותר. לעיתים מזומנות מדובר בסכסוך כספי שהידרדר, והמשמעות הכספית של הפסד או זכייה בתביעה היא לעיתים קרובות גבוהה מאוד. לפיכך, רק הגיוני ששני הצדדים יפנו לעורך דין המתמחה בתחום העסקי המדובר. עם זאת, מדינת ישראל גם השכילה למצוא פתרונות למקרים של תביעות קטנות, שאותם אפשר לנהל מתחילתם ועד סופם ללא סיוע משפטי.
התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.