במהלך העשורים האחרונים, וביתר שאת בשנים האחרונות, הפכה רשת האינטרנט לפלטפורמה שבה מתבצע מספר עצום של פעולות. מטבע הדברים, הפכה רשת האינטרנט גם לאמצעי בידי בעלי כוונות פליליות לגנוב כספים מגולשים באמצעות הונאות.
איך הפכה רשת האינטרנט כל כך פופולרית? למה הרשת מעניקה לבעלי כוונות פליליות הזדמנויות רבות לבצע גניבה או הונאה ברשת? איך אפשר לזהות במהירות הונאה ברשת? מתי יש לערב עורך דין פלילי במקרה של הונאה ברשת? בשורות הבאות נעסוק בנושא שהפך בשנים האחרונות לנפוץ במיוחד.
איך הפכה רשת האינטרנט למדיה כל כך פופולרית?
רשת האינטרנט התחילה בתור ניסוי מוצלח למדיי של הצבא האמריקאי ליצור רשת תקשורת חלופית לטלפוניה הקיימת. זאת, בעיקר למטרות של אבטחת מידע. הסיום של המלחמה הקרה בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת, הביא לגלישת טכנולוגיות לשוק האזרחי. הרשת הייתה מסורבלת ובמושגים של היום בלתי יעילה בעליל.
אבל למרות זאת היא לכדה את דמיונם של יזמים רבים. בתוך כשני עשורים המחשבים השתכללו והפכו למהירים יותר. בנוסף, נמצאו חלופות לתקשורת הטלפונית האיטית, כאשר הסיבים האופטיים הם האמצעי האחרון שמשדרג את מהירות הגלישה. והמרכיב האחרון שהשתפר היה רצף התקשורת. כל אלה הגדילו את כוח המשיכה של האינטרנט.
האפשרויות החדשות שהאינטרנט מציע וההשפעה שלהן על הונאות ברשת
היתרון הגדול ביותר של האינטרנט טמון בעובדה שניתן להגיע במהירות לכל מידע שהוא. זאת, בתוך זמן קצר וברמה סבירה של אמינות ואיכות. בנוסף למידע אפשר לבצע פעולות שונות ברשת, במידה רבה של ביטחון ומהימנות.
עם זאת, דווקא העברת המידע הבטוחה והעדר האפשרות הריאלית של חורשי רעה למיניהם להשתלט על מידע בכוחות עצמם, גרמה להם לנסות ולדלות את המידע הנדרש מקורבנות תמימים, באמצעי הונאה שנראים פשוטים, שלא לומר טיפשיים. בכל זאת, הם מצליחים להפיל מאות ואולי אלפי אנשים בפח בכל יום.
הונאה ברשת – השיטות הנפוצות
לפני שנפרט אודות שיטות פופולריות של הונאה ברשת, חשוב להדגיש תחילה שני דברים: בראש ובראשונה יש להבין שמדובר בדוגמאות בלבד, כאשר השיטות המפורטות לביצוע הונאה ברשת הן אפס קצה של תופעה רחבה הרבה יותר. שנית, שיטות ההונאה מתחדשות ומתעדכנות לעיתים קרובות, כך שחשוב להבין את עקרונות ההונאה ולהפנים אותם.
להלן חלק מן השיטות המקובלות לביצוע הונאה ברשת:
פישינג | התרגום המילולי של פישינג לעברית הוא "דיג". ואכן, עברייני הרשת מנסים "לדוג" מידע מגולשים תמימים, לרוב בשיטות שרחוקות מלהיות מתוחכמות. לפעמים נשלחת לטלפון הנייד או למחשב של הקורבן הפוטנציאלי בקשה להקליד פרטי אשראי, כביכול בגלל תקלה בבנק. במקרים אחרים, מתבקשים הגולשים למסור את הפרטים בעצמם, כביכול על מנת לקבל זכייה כספית. |
הונאה בעסקת אינטרנט | עבריינים מפרסמים מודעה על מכירת מוצר נחשק במחירים אטרקטיביים. גולשים מתפתים למודעה ושולחים סכומי כסף, בדרך כלל כמקדמה על חשבון הרכישה. המוצר לא מגיע והמקדמה נעלמת לה כאילו בלעה אותה האדמה. |
סחיטה | גולשים מקבלים הודעה הדורשת מהם לשלם סכומי כסף תמורת הימנעות מחשיפה של תמונות מביכות. כמעט תמיד מדובר בהונאה, אבל מי שמרגיש אשם עלול להעדיף לשלם ולא להיחשף. |
השתלטות על מחשבים | כאן מדובר בשיטת פעולה מתוחכמת יותר, הדורשת מידה של שיתוף פעולה. האקרים שולחים הודעות המכילות וירוסים לחיילים של בעלי תפקידים בעסקים או חברות. פתיחת ההודעה המצורפת מפעילה וירוס שבתוך זמן מה משתלט על המחשבים של העסק ומונע גישה לחומר עד לתשלום כופר. |
איך אפשר להימנע מלהפוך לקורבן למעשי הונאה ברשת
למרות שעל פניו השיטות להונאה נראות מתוחכמות, הן ממש לא כאלה. לפיכך הדרך להתגונן מפני השיטות הללו גם היא לא מתוחכמת. הדבר החשוב ביותר הוא להימנע מלעשות שלושה דברים פשוטים:
- אין לפתוח מיילים חשודים והודעות חשודות: אין לפתוח מיילים לא מזוהים, גם אם הם נראים לכאורה מעניינים, מפתים ומבטיחים דברים מופרכים. בעיקר לא לענות למייל המבשר על זכייה בסכומי עתק בהגרלות שלא היו ולא נבראו.
- אין למסור פרטי חשבון או אשראי לגורמים לא מוסמכים: בנקים, חברות אשראי וגופים פיננסיים, לעולם לא ישלחו הודעה המבקשת ממחזיק כרטיס אשראי להקליד את הפרטים שלו, רק על מנת להזדהות שוב.
- אין להאמין לבקשות כופר: לרוב, מי שמבקש תשלום תמורת אי הפצה של תמונות או חומר מפליל אחר, לא באמת מחזיק מידע כזה. הוא פשוט סומך על הסטטיסטיקה – אחוז מסוים מהציבור אכן עושה דברים מביכים מול המחשב. ומתוך אלה, אחוז מסוים אכן ישלם כופר בגלל החשש מפני חשיפה.
מתי יש לערב עורך דין פלילי במקרה של הונאה ברשת?
מי שכבר נפל קורבן להונאה צריך לעשות שני דברים: ראשית – לנסות למנוע מהפושעים לבצע חיובים בכרטיס האשראי או להמשיך לקחת ממנו כספים. שנית – חשוב לשמור את כל פרטי ההונאה ולהגיש תלונה במשטרה. עם כל המבוכה הכרוכה בעצם הגשת התלונה, עצם ההגשה שלה עשויה לגרום למשטרה לפתוח בחקירה ולחשוף את הפושעים.
רק אם יש חשש סביר שאדם מסוים הוא העבריין, פנייה לעורך דין יכולה להועיל בהגשת תביעה נגדו. בדרך כלל, מה שצריך באמת לעשות הוא להקשיב לקול ההיגיון. אם קיבלתם הודעה חשודה במייל או בנייד ואם היא נראית במבט ראשון מופרכת, סביר מאד שהיא אכן כזאת. זאת בדיוק משמעות המשפט "מה שנראה כמו ברווז, הולך כמו ברווז ועושה קולות של ברווז – הוא כנראה ברווז".
התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.