עונש מאסר עולם הינו עונש חמור אשר שולל מהאסיר את החופש לחיות חיים נורמטיבים ומרחיק אותו מהחיים הציבוריים והקהילתיים. מאסר עולם ניתן לאחר כתב אישום פלילי, ומשפט בו הורשע האסיר בעבירה חמורה מאוד, כמו רצח, בגידה בביטחון המדינה ועוד.
נאשם ששואף להשיג הקלה בעונש מאסר עולם ולו במעט, מוטב לו שיסתייע בשירותיו של עורך דין פלילי מיומן ועתיר ניסיון בתיקים דומים. במסגרת מאמר זה נדון במגוון הדרכים להקלה בעונש מאסר עולם ובאופן בו ליווי משפטי מקצועי עשוי לשפר את סיכוייו של הנאשם לקיצור פרק הזמן שהוא עתיד לבלות מאחורי סורג ובריח.
מה תפקידה של ועדת השחרורים להקלה בעונש מאסר עולם?
כל בקשה שהיא להקלה בעונש, חייבת לעבור, בראש ובראשונה, דרך ועדת השחרורים. אסירים, אשר לא נידונו למאסר עולם, יכולים לקבל אישור לשחרור על תנאי, באופן ישיר מהוועדה. אולם, למעשה, אסירי עולם, אינם יכולים להשתחרר, מכיוון שמעצם הגדרת מאסרם, הוא אינו קצוב בזמן.
לכן, אסירים אלה, יכולים לבקש מוועדת השחרורים שתמליץ לנשיא לקצוב את עונשם. הוועדה יכולה להמליץ רק על אסירים שריצו 7 שנים מתוך תקופת מאסרם, ואם העונש היה של שני מאסרי עולם, רשאית הוועדה להמליץ רק על אסיר שריצה כבר 15 שנה מעונש המאסר שנגזר עליו.
בכל מקרה, תקופת המאסר שעליה תמליץ הוועדה לא תפחת מ – 30 שנה. בוועדת השחרורים אין צורך בייצוג של עורך דין פלילי, אולם לכל אסיר ניתנת הזכות להשתמש בייצוג כזה. עורך דין פלילי, אשר מכיר את האסיר ואת נסיבות מאסרו, יוכל לייצג אותו נאמנה ולנסות להקל בעונשו.
אחת הדרכים להקלה בעונש מאסר עולם היא חוות דעת רפואית
ועדת השחרורים יכולה לאשר שחרור על תנאי לאסיר שמרצה מאסר עולם, על פי חוות דעת רפואית, גם אם לא ריצה שני שליש מעונשו. בדרך כלל חוות הדעת הרפואית תהיה של רופא משירות בתי הסוהר, אולם זכותו של האסיר לבקש חוות דעת רפואית מרופא אחר מטעמו.
ההקלה בעונש, במקרה זה, תינתן אם לאסיר נותרה תקופת זמן מועטה לחיות או אם המאסר מסכן את המשך חייו. השיחרור יינתן באופן מלא או לתקופות תנאי של חצי שנה, כראות עיניה של הוועדה ובהתבסס על חומרת המצב.
הקלה בעונש מאסר עולם על ידי בקשת חנינה מנשיא המדינה
אחת הדרכים להקלה בעונש מאסר עולם יכולה להיות, כאמור, באמצעות הגשה של בקשת חנינה לנשיא המדינה. בהתאם לחוקי היסוד, הנשיא יכול להעניק חנינה ולהקל מעונשם של אסירים. את הבקשה מפנה ועדת השחרורים לנשיא, אשר בודק את הבקשה ומבקש המלצות מגורמים נוספים, לרבות פניה אל שר המשפטים.
הנשיא יכול לקצוב את עונשו של האסיר או לחון אותו באופן מלא. אך יש לציין כי הקלה בעונש מאסר עולם בפועל תתרחש רק במקרים נדירים, או במצבים מיוחדים, בכדי לא לפעול נגד בית המשפט אשר פסק וגזר את העונש ההולם בעיניו.
ועדת השחרורים, שהיא זו הפונה אל הנשיא, תמליץ מבעוד מועד, רק על קיצור עונשם של אסירים אשר הקלה בעונשם לא תזיק לשאר הציבור ובהינתן שהאסיר עצמו נמצא ראוי לכך על יד הפגנת התנהגות טובה במהלך מאסרו.
הקלה בעונש מאסר עולם באמצעות הגשת ערעור על פסק הדין
דרך נוספת להקלה בעונש מאסר עולם הוא על ידי ערעור על גזר הדין. עורך דין פלילי, הוא לרוב הגורם שייצג את האסיר בכל שלבי המשפט, רשאי להגיש ערעור על גזר הדין בערכאה גבוהה יותר. בערעור ינסה עורך הדין לטעון לזכות הלקוח, באופן אשר יוכל להמתיק ולהקל מהעונש שנקצב עבורו. מועד הערעור, אופן הגשתו ומידת כדאיותו ניתנים לשיקול דעתו של עורך הדין המייצג.
בדרך כלל הערעור יוגש כאשר ישנם תקדימים לעונשים מופחתים או שונים בעבירה דומה, כך שאפשר יהיה להסיק ולגזור מכך לגבי התיק המתנהל בבית הדין הפלילי, או כאשר ישנם שינויים בראיות ובהוכחות או במצבו של האסיר הרלוונטיים לעניין קביעת עונשו. מכיוון שבית המשפט לא יכול להחמיר בעונש האסיר, אלא רק לקצרו, יש לשקול דרך זו ולנצל אותה עד תומה.
האם ישנה תקווה אם מוצו כל הדרכים להקלה בעונש מאסר עולם?
אסירים רבים עושים הכל כדי למצוא דרכים להקלה בעונש מאסר עולם. אולם, לפעמים מוצו כל הדרכים הללו, והאסיר עלול להיוותר בכלא עד סוף חייו. ועדת השחרורים המיוחדת, חייבת לדון בעונשו של כל אסיר אחת לשנתיים, אם הוגשה בקשה לקציבת העונש, אך היא סברה בנקודת הזמן הספציפית שאין מקום לכך.
כמו כן, הוועדה רשאית בכל זמן להמליץ לנשיא על קציבת עונש, ובמיוחד אם התקבלו ראיות חדשות או התרחשו שינויים מהותיים הנוגעים לאסיר. כך, שגם אם נראה כי נחסמה הדרך להקלה בעונש מאסר עולם, תמיד יכולות להימצא דרכים חדשות.
בשורה התחתונה
עונש מאסר עולם הינו העונש השני החמור ביותר בדרגתו, לאחר עונש מוות שאינו נהוג בישראל למעט מקרים חריגים ביותר. בדרך כלל הענישה הינה מידתית והולמת את חומרת העבירה, אולם אין ספק שכל אסיר ינסה למצוא דרכים להקלה בעונש מאסר עולם.
הדרכים הפרושות לפניו הן מן הטעם הרפואי, בקשת חנינה מנשיא המדינה אשר יכול לקצוב את עונשו או לחון את האסיר באופן מלא וערעור על גזר הדין. בכל אחת מהדרכים, יש להתייעץ עם עורך דין פלילי, אשר כדאי שיכיר את האסיר ונסיבותיו. עורך דין מנוסה יוכל לייעץ על הדרכים האפשרויות לזכות בהקלה בעונש, ואם מוצו כל הדרכים הוא יוכל להמליץ על אפשרויות ואופציות נוספות שעשויות להפיח תקווה לשינוי במצבו של האסיר.
התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.